Review Jurnal: Efektivitas Penggunaan Kuning Telur Berbagai Jenis Unggas Sebagai Pengencer Semen pada Ternak

Literature Review: Effectiveness of Using Egg Yolks of Various Types of Poultry as a Semen Diluent in Cattle

Authors

  • Dinda Khalifa Rizky Program Studi Sarjana Terapan Teknologi Veteriner, Sekolah Vokasi, Universitas Gadjah Mada, Bulaksumur, Caturtunggal, Kec. Depok, Kabupaten Sleman, Daerah Istimewa Yogyakarta 55281
  • Muhammad Rosyid Ridlo Program Studi Sarjana Terapan Teknologi Veteriner, Sekolah Vokasi, Universitas Gadjah Mada, Bulaksumur, Caturtunggal, Kec. Depok, Kabupaten Sleman, Daerah Istimewa Yogyakarta 55281
  • Anisatun Khusnul Khotimah Program Studi Sarjana Terapan Teknologi Veteriner, Sekolah Vokasi, Universitas Gadjah Mada, Bulaksumur, Caturtunggal, Kec. Depok, Kabupaten Sleman, Daerah Istimewa Yogyakarta 55281
  • Arsy Bidaraswati Program Studi Sarjana Terapan Teknologi Veteriner, Sekolah Vokasi, Universitas Gadjah Mada, Bulaksumur, Caturtunggal, Kec. Depok, Kabupaten Sleman, Daerah Istimewa Yogyakarta 55281

DOI:

https://doi.org/10.22437/jiiip.v26i2.29318

Keywords:

spermatozoa quality, poultry egg yolk, diluent

Abstract

A method is needed that can be used to maintain sperm quality in order to produce superior seeds. The use of poultry egg yolk as a diluent is of course widely used because poultry eggs can maintain the good quality of cattle sperm. This research aims to determine the level of effectiveness of egg yolks of various types of poultry as a sperm diluent on the motility and viability of cattle sperm. The method used in this research is the literature review method and the descriptive method. The results showed that the use of free-range chicken egg yolk and quail egg yolk as sperm diluent showed the highest motility values. The highest percentage of viability was in purebred chickens, while the lowest abnormality was in dilution with goose yolk eggs.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bebas, W., dan Gorda, W. 2016. Penambahan Astaxanthin pada Pengencer Kuning Telur Berbagai Jenis Unggas dapat Memproteksi Semen Babi Selama Penyimpanan. Jurnal Veteriner. 17(4): 484-491.

Cahyadi, T. R. T., Christiyanti, M., Setiatin, E. T. 2016. Persentase Hidup dan Abnormalitas Sel Spermatozoa Kambing Peranakan Etawa (PE) dengan Pakan yang Disuplementasi Daun Binahong (Anredera cordifolia (Ten.) Steenis). Animal Agriculture Journal. 5(30): 23-32.

Cesaria, M. A., Estoepangestic, A. T., S., Susilowati, S., Hernawati, T., Madyawati, S. P., Triana, I. N. 2019. Pengaruh Pengenceran Kuning Telur Ayam Dengan Air Kelapa Muda Terhadap Integritas Membran Plasma dan Abnormalitas Spermatozoa Domba Sapudi. Jurnal Ovozoa. 8(2): 139-143.

Kewilaa, A. I., Ondho, Y. S., Setiatin, E. T. 2014. Efisiensi Penambahan Kuning Telur dalam Pembuatan Pengencer Air Kelapa Kuning Telur terhadap Kualitas Spermatozoa pada Semen Cair Domba Ekor Tipis (DET). Jurnal Agribisnis Kepulauan. 2(2): 1-12.

Khaeruddin., Kurniawan, M. E., Soman. 2019. Cryopreservation of Kampung Rooster Semen Using Egg Yolk Diluent From Four Types of Poultry with Different Concentrations. Jurnal Kedokteran Hewan. 13(3): 82-87.

Lestari, S., Saleh, D. M., Mugiyono, S. 2022. Pengaruh Level Kuning Telur pada Pengencer Susu Skim terhadap Motilitas dan Fertilitas Spermatozoa Ayam Pelung. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan Indonesia. 8(2): 94-103.

Maulidiah N, H. Santoso, A. Syauqi. 2020. Analisis Perbandingan Kadar Protein Telur Itik (Khaki campbell) Sebelum dan Sesudah Perendaman dengan Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia) pada Pengasinan. J. Ilmiah Sains Alami (Known Nature). 2:14-21.

Mustaqilla, S., Dasrul., Hamdan. 2020. Pengaruh Konsentrasi Kuning Telur Angsa dalam Medium Sitrat dan Lama Waktu Pendinginan pada Suhu 5 derajat C terhadap Integritas Membran Plasma Spermatozoa Sapi Aceh. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Veteriner. 4(1): 30-38.

Nur, N. E., Nursamsi., Darmawati., Yusuf, M. 2023. Pengaruh Pengencer Tris Kuning Telur Itik Terhadap Kualitas Semen Sapi Bali dengan Konsentrasi Spermatozoa Berbeda. Jurnal Agrokompleks Tolis. 3(2): 53-59.

Permatasari, W. D., Setiatin, E., Samsudewa, D. 2013. Studi Tentang Pengencer Kuning Telur dan Pengaruhnya Terhadap Kualitas Semen Beku Sapi Jawa Brebes. Animal Agriculture Journal. 2(1): 143-152.

Prastika, Z., Susilowati, S., Agustono, B., Safitri, E., Fikri, F., Prastiya, R. A. 2018. Motilitas dan Viabilitas Spermatozoa Sapi Rambon di Desa Kemiren Banyuwangi. Jurnal Medik Veteriner. 1(2): 38-42.

Pratiwi, N., Yusuf, T. L., Arifiantini, I., Sumantri, C. 2019. Kualitas Spermatozoa dalam Modufukasi Pengencer Ringer Laktat Kuning Telur dengan Tambahan Astaxanthin dan Glutathione pada Tiga Jenis Ayam Lokal. Jurnal Acta Veterinaria Indonesiana. 7(1): 46-54.

Ramadhani, N., Herlina., Pratiwi, A. N. 2018. Perbandingan Kadar Protein pada Telur Ayam dengan Metode Spektofotometer Sinar Tampak. Jurnal Ilmiah Farmasi. 6(2): 53-56.

Shari, A. 2022. Seleksi Spermatozoa pada Fertilisasi In Vitro (IVF). Indonesian Journal of Health Science. 2(1): 1-8.

Teja, D. N. G. S., Bebas, W., Trilaksana, I. G. N.B. 2018. Pengencer Kuning Telur Berbagai Jenis Unggas Mampu Mencegah Abnormalitas dan Kerusakan Membran Spermatozoa Ayam Pelung. Jurnal Indonesia Medicus Veterinus. 7 (3): 262-270.

Tethool, A. N., Ciptadi, G., Wahjuningsih, S., Susilawati, T. 2022. Karakteristik dan Jenis Pengencer Semen Sapi Bali. Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis. 12(1): 45-57.

Tosi, W. A., Foeh, N. D. F. K., Gaina, C. D. 2021. Pengaruh Penambahan Kuning Telur Ayam Ras dalam Bahan Pengencer Alami Air Buah Lontar terhadap Kualitas Semen Babi Landrace pada Suhu Preservasi 5 derajat Celcius. Jurnal Veteriner Nusantara. 4(1): 1-13.

Published

2023-12-15

How to Cite

Dinda Khalifa Rizky, Ridlo, M. R. ., Khotimah, A. K., & Bidaraswati, A. (2023). Review Jurnal: Efektivitas Penggunaan Kuning Telur Berbagai Jenis Unggas Sebagai Pengencer Semen pada Ternak: Literature Review: Effectiveness of Using Egg Yolks of Various Types of Poultry as a Semen Diluent in Cattle. Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Peternakan, 26(2), 150-162. https://doi.org/10.22437/jiiip.v26i2.29318

Issue

Section

Research Report