Analisis Deskriptif Personal Higiene Terhadap Keberadaan Bakteri Escherichia Coli Pada Makanan (Studi Pada Pedagang Kaki Lima Di Wisata Kuliner Tanggo Rajo)

Authors

  • Nuralifah Maulidya Istiqomah Universitas Jambi

DOI:

https://doi.org/10.22437/esehad.v5i1.30294

Keywords:

Selected:Escherichia Coli, Personal Hygiene

Abstract

Background : WHO says 1 in 10 people worldwide falls ill and results in 420,000 and 33 million years of healthy life lost each year due to foodborne illness or food poisoning. The highest food poisoning pathogen in Indonesia is microbiology with 29 incidents. Microbial agents have been shown to cause outbreaks of food poisoning such as Escherichia Coli. The purpose of this study was to determine the personal hygiene against the presence of Escherichia Coli bacteria in food (study on street vendors in Tanggo Rajo culinary tourism).
Methods : This study is a quantitative research with a descriptive design with a cross-sectional research design. The population in this study is street food vendors in Tanggo Rajo Culinary Tourism which amounted to 101 people.
Results : The results showed that respondents who did not meet the requirements of personal hygiene as many as 37 (68.5%). The results of E. Coli microbiological tests, no E. Coli was found in all food samples examined..
Conclusion : Most of the personal hygienic are largely unqualified and the presence of E. coli qualifies. It is recommended for all relevant sectors to be empowered, improve education, and monitor and evaluate.
Keywords : Escherichia Coli, Personal Hygiene

Downloads

Download data is not yet available.

References

Sandika Y, Asti Mulasari S. Hubungan antara Higiene Sanitasi Pedagang dengan Keberadaan Bakteri Escherichia Coli pada Milkshake. Jurnal Fakultas Kesehatan Masyarakat. 2019;13(1):30–6.

World Health Organization. Promoting safe food-handling behaviours [Internet]. [cited 2022 Nov 21]. Available from: https://www.who.int/activities/promoting-safe-food-handling

Suryani D, Astuti FD. Higiene dan Sanitasi pada Pedagang Angkringan di Kawasan Malioboro Yogyakarta. Jurnal Kedokteran dan Kesehatan. 2019;15(1):70–81.

Ulfah M. Hygiene Sanitasi Pada Makanan di Angkringan 26 Ilir Kota Palembang. Jurnal Kesehatan Saelmakers PERDANA. 2022 Feb 28;5(1):223–8.

World Health Organization. Food safety [Internet]. 2022 [cited 2022 Nov 20]. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety

Hadi BRI, Asih AYP, Syafiuddin A. Penerapan Hygiene Sanitasi Makanan pada Pedagang Kaki Lima. Media Kesehatan Masyarakat Indonesia . 2021 Dec 1;20(6):451–62.

Fithria, Yasnani, Nufusi H, Alhajar. Hubungan Higiene Sanitasi Dengan Keberadaan E.coli Pada Minuman Olahan Di Kendari Beach. Ikesma: Jurnal Ilmu Kesehatan Masyaraka. 2022;18(3):192–9.

Badan Pengawas Obat Dan Makanan Republik Indonesia. Badan Pengawas Obat Dan Makanan (2021) Laporan Tahunan BPOM 2021 [Internet]. Jakarta: Badan Pengawas Obat Dan Makanan Republik Indonesia; 2021. Available from: www.pom.go.id

Rahayu PW, Nurjanah S, Komalasari E. Escherichia Coli : Patogenitas, Analisis dan Kajian Risiko. Kota Bogor: IPB Press; 2018.

Istiani HG, Agustiani E. Higiene Penjamah, Sanitasi Pengolahan Makanan, Penyajian Makanan Berhubungan dengan Keberadaan Bakteri Escherichia Colipada Makanan Jajanan Anak Sekolah. Jurnal Kesehatan Pertiwi. 2021;3(1):173–8.

Elissa Maharani N, Puspito Sari D, Putri Permatasari A. Hubungan Sanitasi Dan Perilaku Penjaman Makanan Dengan Kontaminasi Bakteri Escherichia Coli Pada Makanan Jajanan Di Lapangan Pringgondani Wonogiri. Jurnal Kesehatan Masyarakat & Gizi. 2022;5(1):182–7.

Dwi Rahmayani R, Melviana Simatupang M. Analisis Pengaruh Higiene Penjamah Dan Sanitasi Makanan Terhadap Kontaminasi E. Coli Pada Jajanan Sekolah. Jurnal Kesehatan Masyarakat. 2019;3(2).

Menteri Kesehatan Republik Indonesia. Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 942/MENKES/SK/VII/2003 Tentang Pedoman Persyaratan Hygiene Sanitasi Makanan Jajanan. 2003.

Dinas Kesehatan Provinsi Jambi. Profil Kesehatan Provinsi Jambi Tahun 2020. 2020.

Dinas Kesehatan Kota Jambi. Data Kesehatan Kota Jambi. Kota Jambi: Dinas Kesehatan Kota Jambi; 2023.

Diyanah KC, Nirmalasari N, Azizah R, Pawitra AS. Faktor Personal Hygiene Dengan Keberadaan Escherichia Coli Pada Makanan Di Jasaboga Asrama Haji Surabaya. PREPOTIF Jurnal Kesehatan Masyarakat. 2021;5(2):673–80.

Novelia G, Karimuna SR, Harun H. Hubungan Higiene Dan Sanitasi Dengan Kontaminasi Escherichia Jajanan Gorengan Dikantin SDN Kecamatan Poasiakota Kendari Tahun 2018. Jurnal Kesehatan Lingkungan Univ Halu Oleo. 2020;1(1):1–7.

Darna, Turnip M, Rahmawati. Identifikasi Bakteri Anggota Enterobacteriaceae pada Makanan Tradisional Sotong Pangkong. Jurnal Labora Medika. 2018;2(2):6–12.

Bintara Birawida A, Selomo M, Fajaruddin Natsir M, Rahmawati I, Rachmat M. Sanitasi Dan Keberadaan Bakteri Pada Air Minum Dengan Risiko Diare Di Pulau Barrang Lompo. Jurnal Nasional Ilmu Kesehatan (JNIK) LP2M Unhas. 2020;3(1):1–13.

Tombokan C, Waworuntu O, Buntuan V. Potensi Penyebaran Infeksi Nosokomial Di Ruangan Instalasi Rawat Inap Khusus Tuberkulosis (IRINA C5) BLU RSUP Prof. Dr. R. D. Kandou Manado. Jurnal e-Biomedik (eBm). 2016;4(1):1–8.

Jawetz, Melnick, Adelberg. Mikrobiologi Kedokteran. 25th ed. Jakarta: EGC; 2012.

Panji Islamy G, Sumarmi S, Farapti. Analisis Higiene Sanitasi dan Keamanan Makanan Jajanan di Pasar Besar Kota Malang. Amerta Nutrition. 2018;2(1):29–36.

Lasidengki AS, Kanan M, Sakati SN, Sudarsa C. Gambaran Kualitas Makanan Ditinjau dari Keberadaan E.Coli pada Warung Makan Kadompe di Kota Luwuk Kabupaten Banggai (Overview of Food Quality Reviewed From the Presence of E.Coli in Kadompe Food Stalls in Luwuk City Banggai District). Buletin Kesehatan MAHASISWA [Internet]. 2023;2(1):65–9. Available from: https://journal.fkm-untika.ac.id/index.php/jpmeoj

Menteri Kesehatan Republik Indonesia. Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 1096/MENKES/PER/VI/2011 Tentang Higiene Sanitasi Jasaboga [Internet]. 2011. Available from: www.djpp.kemenkumham.go.id

Asokawati R, Chahaya I, Dharma S. Gambaran Higiene Sanitasi Penyelenggaraan Makanan dan Keberadaan Bakteri Escherichia Coli pada Peralatan Makan di Lingkungan Kantin Universitas Sumatera Utara Tahun 2015. Lingkungan dan Keselamatan Kerja. 2015;4(3):1–9.

Politon FVM, Novarianti N. Higiene Sanitasi Pengolahaan dan Keberadaan Bakteri E. coli pada Es Teh di Warung Makan Kelurahan Mamboro Palu Utara. Banua: Jurnal Kesehatan Lingkungan. 2022 Jun 30;2(1):16–22.

Septiyasari E, Sofyanita EN. Gambaran Bakteri Escherichia Coli Pada Jajanan Gorengan Di Sepanjang Jalan Tlogosari Raya Semarang. Jurnal Dunia Ilmu Kesehatan (JURDIKES). 2023 Jun 11;1(1):22–7.

Yulistiani R, Jariyah, Raharjo D, Sarofa U, Sabrina DA. Tingkat cemaran bakteri Coliform dan Escherichia Coli pada makanan dan minuman sebagai dampak kondisi higiene sanitasi di Sentra Kuliner Penjaringansari, Surabaya. Teknologi Pangan : Media Informasi dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian. 2023 Feb 1;14(1):3565.

Downloads

Published

2024-06-30