ANALISIS PROFITABILITAS DAN NILAI TAMBAH USAHA INDUSTRI PANGAN PRODUK CARANG MAS DI KABUPATEN MAGETAN

Authors

  • Ernoiz Antriyandarti Universitas Sebelas Maret
  • Ratrika Wati

DOI:

https://doi.org/10.22437/jiseb.v24i02.15391

Keywords:

Carang mas, MIR, Nilai Tambah, Penerimaan, Profitabilitas

Abstract

Carang mas is a type of snack made from sweet potato. This study aims to determine the cost structure, the profitability and added value of processing sweet potatoes into carang mas by using descriptive and analytical methods. The location is chosen by applying purposive sampling, and sample is selected by census method. Data collection techniques used observation, interview, and note-taking. Data analysis methods used: (1) Cost; (2) Revenue; (3) Break event Point; (4) Profitability; and (5) Added Value. The results showed that the average variable cost is IDR 32.090.664,88 production/month and the average fixed cost is IDR 436.482,42 production/month. The average total cost spent is IDR 32,527,147.30 productions/month. The average revenue of the machete industry is IDR 39.486.431,28 production/month. The amount of Break Event Point units is 627,42 packages per month, while the of Break Event Point sales is IDR 2.330.414,69 production/month. The Margin Of Safety value is 94,10% and the value of the Marginal Income Ratio is 18,73%, so the profitability value in the business of carang mas is 17,62%. Processing of potato into carang mas generates the gross added value of IDR 1.400,75 per kilogram, while the net value added  amounts to IDR 1.169,80 per kilogram. The average labor used in its industry is five people.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ahman, E. (2007) Membina Kompetensi Ekonomi. Bandung: Grafindo Media Pratama.

Antrityandarti, E. (2012) Ekonomi Mikro Untuk Ilmu Pertanian. Yogyakarta : Nuha Litera.

Arwati, S. (2016) Sistem Pemasaran dan Nilai Tambah Produk Olahan Ubi Jalar Kecamatan Polongbangkeng Utara Kabupaten Takalar. Jurnal Galung Tropika, 5 (3), 178 – 190.

BPS Provinsi Jawa Timur (2018) Surabaya. Badan Pusat Statistik.

BPS (2019) Kabupaten Magetan Dalam Angka 2019. Magetan: Badan Pusat Statistik.

____(2019) Kecamatan Plaosan Dalam Angka 2019. Magetan: Badan Pusat Statistik.

Brilliantina, A., Novitasari, E K., Pratiwi, B Y., dan Sasmita I R A. (2019) Value Added Analysis Of Sweet Potato Chips Processing In Jember Regency. Proceedings of The Second International on Food and Agriculture. Manajemen Agribisnis Politeknik Jember. Jember.

Endriansyah, R., Taane L. O., Munirwan Z. (2018) Analisis Profitabilitas Usaha Pengolahan Kalokalo Di Kelurahan Wajo Kecamatan Murhum Kota Baubau (Kasus Pada Kelompok Usaha Zurqi). Jurnal Ilmiah Agribisnis, 3(2),47-53.

Susanto, D. G. (2013) Profitabilitas Usaha Pengolahan Serta Nilai Tambah Produk Ubi Jalar Pada Kelompok Tani Hurip Di Desa Cikarawang Bogor. Bogor: Institute Pertanian Bogor.

Hamidah, M., Abdul H A Y., dan Jajat S. (2015) Analisis Nilai Tambah Agroindustri Kripik Ubi di Kota Pontianak. Jurnal Social Economic of Agriculture, 4(02), 60 – 73.

Hayami, Y., Toehihiko K., Yoshinori M., dan Masdjidin S. (1987) Agricultural Marketing and Processing in Upland Java A perspective from A Sunda Village. Bogor: CPGRT Centre.

Marta, H., dan Tensiska. (2013) Pembuatan Berbagai Produk Ubi Jalar dalam Upaya Diversifikasi Pangan dan Peningkatan Gizi Masyarakat di Desa Sekarwangi dan Desa Cilangkap Kecamatan Buahdua Kabupaten Sumedang. Jurnal Aplikasi Ipteks untuk Masyarakat, 2 (02), 85 – 92.

Mustaniroh S A., dan Mulyadi, A. F. (2016) Peningkatan Daya Saing Carang Mas Telo dengan Alih Teknologi di Kota Wisata Batu. Seminar Nasional dan Gelar Produk. Universitas Brawijaya Malang.

Morissan (2017) Metode Penelitian Survei. Jakarta : Kencana.

Mulyadi (2005) Akuntansi Biaya, Edisi Kelima. Yogyakarta (ID): UPP AMP YKPN. Patoki, A.K., Effendy (2017) Analisis Profitabilitas Keripik Singkong Pada Industri Rumah Tangga Pasundan di Kota Palu. e-J. Agrotekbis, 5 (1), 77 – 85. Purnomo., Rudy, S., dan Yuswanto. (2018) IbM Pendampingan Penyusunan Laporan Keuangan Pada Ukm Carang Mas di Desa Kucur Malang. Peduli Jurnal Ilmiah Pengabdian Pada Masyarakat, 2 (01), 17 – 22. Sapitri, U., Saikhu, M., dan Despita, R. (2021) Peningkatan Nilai Tambah Kulit Singkong Menjadi Carang Mas di Kelompok Wanita Tani Srikandi Kelurahan Tanah Mas Kecamatan Talang Kelapa Kabupaten Banyuasin. Jurnal Pengolahan Pangan, 6(2), 79 – 82.

Sjamsir, Z. (2017) Pembangunan Pertanian dalam Pusaran Kearifan Lokal. Makasar: CV Sah Media.

Sugiyono. (2012) Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung : Alfabeta.

Tama, I P., Rahmi Y., Agustina e., Wifqi A., Ihwan A. (2019) Model Supply Chain Agroindustri Studi Kasus Produk Singkong. Malang: UB Press.

Published

2022-05-11

How to Cite

Antriyandarti, E., & Wati, R. (2022). ANALISIS PROFITABILITAS DAN NILAI TAMBAH USAHA INDUSTRI PANGAN PRODUK CARANG MAS DI KABUPATEN MAGETAN. Jurnal Ilmiah Sosio-Ekonomika Bisnis, 24(02), 1-9. https://doi.org/10.22437/jiseb.v24i02.15391