Aplikasi Edible Coating Pati Kulit Singkong (Manihot utilisima Pohl.) pada Tomat (Solanum Lycopersicum L.) serta Uji Kadar Total Fenol dan Kadar Vitamin C sebagai Sumber Belajar

(Edible Coating Application of Cassava Peel Starch (Manihot utilisima Pohl.) On Tomato (Solanum Lycopersicum L.) and Total Phenolic Content and Vitamin C Test for Learning Resources)

Authors

  • Iqna Yudiyanti Program studi pendidikan biologi UAD yogyakarta
  • Sabirin Matsjeh Universitas Ahmad Dahlan

DOI:

https://doi.org/10.22437/bio.v6i2.9260

Abstract

Cassava peel was determined to be underutilized by the community that it turned out to be wasted. Cassava peel contains starch which has a potential as an edible coating. During post-harvest, Tomatoes are easily to loose Phenol and Vitamin C. Therefore, there should be solutions to keep Phenol and Vitamin C level on Tomatoes through edible coating application of Cassava Peel Starch. This study aims to find out the effect of edible coating application of cassava peel starch with concentrations of 1%, 2% and 4% on the Total Phenolic Content and Vitamin C in tomatoes on day 3, 6 and 12; as well as to find out the present research’s potential as learning resources for grade VIII of Junior High School in learning Additive Substance. Total Phenolic Content was tested using spectrophotometric, while Vitamin C content was tested using Iodine titration. The results show that the highest Total Phenolic Content and Vitamin C occured on day 12 in the 4% of edible coating treatment, respectively: 0.0525% and 33.2210mg /100g. According to the results, a conclusion could be made that edible coating of cassava peel starch is able to maintain Total Phenolic Content and Vitamin C on Tomatoes, compared to the control. The results of the study could be used as learning resources for grade VIII of Junior High School in learning Additive Substance.

Abstrak. Kulit singkong kurang dimanfaatkan oleh masyarakat sehingga menjadi limbah. Kulit singkong mengandung pati yang berpotensi sebagai  edible coating. Tomat mudah mengalami kerusakan pasca panen sehingga kadar total fenol dan vitamin C menurun, maka perlu adanya alternatif untuk mempertahankan kadar total fenol dan vitamin C tomat dengan cara aplikasi edible coating pati kulit singkong. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui pengaruh adanya aplikasi edible coating pati kulit singkong konsentrasi 1%, 2% dan 4% terhadap kadar total fenol dan kadar vitamin C tomat hari ke 3, 6 dan 12 serta mengetahui  potensi hasil penelitian sebagai sumber belajar IPA SMP kelas VIII materi zat aditif. Kadar total fenol diuji menggunakan metode spektrofotometri dan kadar vitamin C menggunakan metode titrasi iodium. Hasil penelitian menunjukan kadar total fenol dan kadar vitamin C tertinggi terjadi pada hari ke 12 perlakuan edible coating 4% berturut-turut sebesar 0.0525% dan 33.2210mg/100g, maka edible coating pati kulit singkong dapat mempertahankan kadar total fenol dan vitamin C tomat dibandingkan kontrol. Hasil penelitian dapat digunakan  sebagai sumber belajar IPA SMP kelas VIII materi zat aditif.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anitah, S. (2009). Media Pembelajaran. Surakarta: Panitia Sertifikasi Guru Rayon 13 FKIP UNS.

Arifah, D., Sntoso, H., & Noor, R. (2017). Indeks Keanekaragaman Echinodermata di Pantai Tanjung Setia Kabupaten Pesisir Barat Sebagai Sumber Belajar Biologi SMA Kelas X. BIOEDUKASI, 8(2), 117-124. http://dx.doi.org/10.24127/bioedukasi.v8i2.1068

Cahyadi, W. (2009). Bahan Tambahan Pangan. Jakarta: bumi aksara.

Dehya, M. (2015). Aplikasi Edible Coating Berbasis Pati Singkong Untuk Memperpanjang Umur Simpan Buah Naga Terolah Minimal. Skripsi Institute Pertanian Bogor.

Eveline, T. M. S. dan S. (2014). STUDI AKTIVITAS ANTIOKSIDAN PADA TOMAT (Lycopersicon esculentum) KONVENSIONAL DAN ORGANIK SELAMA PENYIMPANAN. 22–28.

Firdausni elizarni, H. anwar dan R. sari. (2014). Stabilitas Ekstrak Kurkumin Kunyit dan Klorofil Daun Pandan Menggunakan Alfa Tocoferol dan Dekstrin. Litbang Industri, 4 (2), 97–103. http://dx.doi.org/10.24960/jli.v4i2.643.97-103.

Harborne, J. B. (1987). Metode Fitokimia: Penuntun Cara Modern Menganalisis Tumbuhan. Bandung: Penerbit ITB.

Harlis, H., & Budiarti, R. S. (2017). Pengembangan bahan ajar praktikum dan instrumen penilaian berbasis keterampilan proses sains pada mata kuliah mikologi program studi pendidikan biologi universitas jambi. BIODIK, 3(2), 102-112. https://doi.org/10.22437/bio.v3i2.5501.

Hess, G. dan Brook, E. (1998). The Class Poster Conference as a Teaching Tool. Journal of Natural Resources and Life Sciences Education, 27(1), 255–258.

Jonassen, D. (2015). PEMANFAATAN SUMBER BELAJAR DALAM PROSES PEMBELAJARAN Supriadi Fakultas Tarbiyah dan Keguruan UIN Ar-Raniry Banda Aceh. 3(2).

Maiyena, S. (2013). Pengembangan Media Poster Berbasis Pendidikan Karakter untuk Materi Global Warming. Jurnal Materi Dan Pembelajaran Fisika, 3(1), 18–26.

Miskiyah, Widaningrum & C. winarti. (2011). Aplikasi Edible Coating Berbasis Pati Sagu dengan Penambahan Vitamin C pada Paprika: Preferensi Konsumen dan Mutu Mikrobiologi. Jurnal Hort, 21(1), 69. http://dx.doi.org/10.21082/jhort.v21n1.2011.p68-76.

Nur Richana. (2012). Ubi Kayu Dan Ubi Jalar. Bandung: Nuansa Cendikia.

Pratiwi, N., Gardjito, G., & Hamidah, A. (2017). Pengembangan Majalah Biologi Sebagai Media Pembelajaran Pada Pokokbahasan Protista Kelas X Mia Di Sma N 7 Kota Jambi. Biodik, 3(1), 27-34. https://doi.org/10.22437/bio.v3i1.4880.

Sadikin, A., & Hakim, N. (2019). Buku Ajar Berbantuan Model Pembelajaran Everyone is A Teacher Here: Upaya Meningkatkan Keterampilan Dasar Mengajar Calon Guru Biologi. Assimilation: Indonesian Journal of Biology Education, 2(2), 47-51. https://doi.org/10.17509/aijbe.v2i2.19249.

Suhardi. (2012). Pengembangan Sumber Belajar Biologi. Yogyakarta: FMIPA UNY.

Syukur, F. (2008). Teknologi Pendidikan. Semarang: Rasail Media Group.

Usni, A., Karo-karo, T., & Yusraini, E. (2016). The Effect of Edible Coating Based on Starch of Cassava Pell on The Quality and Shelf Life of Guava fruits at Room Temperature. 4(3), 293–303.

Warso, dan A. W. (2013). Proses Pembelajaran dan Penilaiannya di SD /MI/SMP/MTS/SMA/MA/SMK. Yogyakarta: Graha Cendekia.

Downloads

Published

— Updated on 2020-06-11

How to Cite

Yudiyanti, I., & Matsjeh, S. . (2020). Aplikasi Edible Coating Pati Kulit Singkong (Manihot utilisima Pohl.) pada Tomat (Solanum Lycopersicum L.) serta Uji Kadar Total Fenol dan Kadar Vitamin C sebagai Sumber Belajar: (Edible Coating Application of Cassava Peel Starch (Manihot utilisima Pohl.) On Tomato (Solanum Lycopersicum L.) and Total Phenolic Content and Vitamin C Test for Learning Resources). BIODIK, 6(2), 159-167. https://doi.org/10.22437/bio.v6i2.9260

Issue

Section

Articles