Biotechnopreneurship: Model Pembelajaran untuk Meningkatkan Hasil Belajar dan Minat Berwirausaha Mahasiswa

(Biotechnopreneurship: Learning Models to Improve Student Learning Outcomes and Entrepreneurial Interest)

Authors

  • Nur Hayati Universitas Hasyim Asy'ari Tebuireng Jombang
  • Lina Arifah Fitriyah Universitas Hasyim Asy’ari Tebuireng Jombang

DOI:

https://doi.org/10.22437/bio.v7i01.10752

Abstract

This research was a Classroom Action Research with two cycles, each cycle consisting of planning, implementing, observing and reflecting. The aim of this study is to improve student learning outcomes and entrepreneurial interest through biotechnopreneurship-based learning models. This research was conducted in the odd semester of 2018/2019. The subjects of this study were students class 2016 of Natural Sciences Education Study Program of Hasyim Asy'ari (UNHASY) Tebuireng Jombang, totaling 14 students. The research instrument was a learning outcome assessment sheet and an entrepreneurial interest questionnaire. Data analysis was carried out descriptively by calculating the score of learning outcomes and interest in entrepreneurship in the cycle I and cycle II to determine an increase. The results showed that the implementation of biotechnopreneurship-based learning models was able to improve student learning outcomes and entrepreneurial interest. There was an increase in student learning outcomes scores from the cycle I of 73.07 to 77.35 in the cycle II. The percentage of completeness of learning outcomes increased from 42.85% in the cycle I to 64.28% in the cycle II. The score of interest in entrepreneurship increased from 69.77 in the cycle I with neutral criteria, to 77.09 in the cycle II with good criteria.

Abstrak. Penelitian ini merupakan Penelitian Tindakan Kelas dengan dua siklus, tiap siklus terdiri atas tahap planning, implementing, observing dan reflecting. Adapun tujuan penelitian ini adalah untuk meningkatkan hasil belajar dan minat berwirausaha mahasiswa melalui model pembelajaran berbasis biotechnopreneurship. Penelitian ini dilaksanakan pada semester ganjil 2018/2019 dengan subjek penelitian mahasiswa prodi pendidikan IPA Universitas Hasyim Asy’ari (UNHASY) Tebuireng Jombang angkatan 2016 yang berjumlah 14 orang. Instrumen penelitian berupa lembar penilaian hasil belajar dan angket minat berwirausaha. Analisis data dilakukan secara deskriptif dengan menghitung skor hasil belajar dan minat berwirausaha pada siklus I dan siklus II untuk mengetahui adanya peningkatan. Hasil penelitian menunjukkan bahwa implementasi model pembelajaran berbasis biotechnopreneurship mampu meningkatkan hasil belajar dan minat berwirausaha mahasiswa. Terjadi peningkatan skor hasil belajar mahasiswa dari siklus I sebesar 73.07 menjadi 77.35 pada siklus II. Prosentase ketuntasan hasil belajar meningkat dari 42.85% pada siklus I menjadi 64.28% pada siklus II. Skor minat berwirausaha meningkat dari 69.77 pada siklus I dengan kriteria netral, menjadi 77.09 pada siklus II dengan kriteria baik.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Afriadi, R., & Yuni, R. (2018). Pengembangan Jiwa Bioentrepreneur Mahasiswa Biologi. Biolokus, 1(2), 123–127. https://doi.org/10.30821/biolokus.v1i2.353

Afrizal, Rafiy, M., & Nusantara, A. W. (2018). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Minat Berwirausaha (Studi Kasus Mahasiswa Fakultas Ekonomi dan Bisnis UHO). JEP (Jurnal Ekonomi Pembangunan), 8(1), 1–11.

Aidha, Z. (2016). Pengaruh Motivasi Terhadap Minat Berwirausaha Mahasiswa Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Islam Negeri Sumatera Utara. Jumantik, 1(1), 42–59.

Anam, C., Zaman, M. Z., & Khoirunnisa, U. (2019). Mengungkap Senyawa pada Nata de Coco sebagai Pangan Fungsional. Jurnal Ilmu Pangan Dan Hasil Pertanian, 3(1), 42–53. https://doi.org/10.26877/jiphp.v3i1.3453

Angraini, E., Mustika, S., Indrayeni, W., & Elida. (2020). Analisis Gizi Nata de Citrullus dari Semangka Afkir. 12(1), 67–75.

Anwar, M., Supardi, & Sugiharti, D. Y. P. (2012). Pengembangan Perangkat Pembelajaran Biologi dengan Pendekatan Bioenterpreneurship untuk Meningkatkan Keterampilan Proses Ilmiah dan Minat Berwirausaha Siswa. Innovative Journal of Curriculum and Educational Technology, 1(1), 38–44.

Budiati, Y., Yani, T. E., & Universari, N. (2012). Minat Mahasiswa menjadi Wirausaha (Studi pada Mahasiswa Fakultas Ekonomi Universitas Semarang). Dinamika Sosbud, 14(1), 89–100.

Fatimah, S. E., & Purdianto, A. (2020). Factors Affecting Entrepreneurial Interest Among Students in Higher Education. Advances in Economics, Business and Management Research, 123, 145–147. https://doi.org/10.2991/aebmr.k.200305.036

Fifendy, M., & Annisah, N. (2012). Kualitas Nata de Citrullus dengan Menggunakan Berbagai Macam Starter. Sainstek, IV(2), 158–164.

Fitri, E. E., Ratnasari, E., & Budijastuti, W. (2014). Pengembangan LKS Bioentrepreneurship Pembuatan Nata de Lerri Materi Biotekologi Konvensional Kelas XII SMA. BioEdu: Berkala Ilmiah Pendidikan Biologi, 3(3), 416–424.

Fitriah, E. (2013). Implementasi Bioentrepreneurship pada Pembelajaran Biologi untuk Meningkatkan Life Skills dan Minat Wirausaha Siswa Madrasah Aliyah Berbasis Pesantren di Cirebon. Scientiae Uducatia, 2(1), 1–19.

Fu’adi, I. F., Eko, B., & Murdani. (2009). Hubungan Minat Berwirausaha dengan Prestasi Praktik Kerja Industri Siswa Kelas XII Teknik Otomotif SMK Negeri 1 Adiwerna Kabupaten Tegal Tahun Ajaran 2008/2009. Jurnal Pendidikan Teknik Mesin Unnes, 9(2), 92–98.

Hasni. (2018). Urgensi Pendidikan Kewirausahaan dalam Menghasilkan Wirausahawan Muda dari Perguruan Tinggi. Ekspose, 17(2), 653–664. https://doi.org/10.30863/ekspose.v17i2.121

Huang, L., & Knight, A. P. (2017). Resources and Relationships in Entrepreneurship: An Exchange Theory of the Development and Effects of the Entrepreneur-Investor Relationship. The Academy of Management Review, 42(1), 80–102. https://doi.org/10.5465/amr.2014.0397

Islam, M. A., Khan, M. A., Obaidullah, A. M. M., & Alam, M. S. (2011). Effect of Entrepreneur and Firm Characteristics on the Business Success of Small and Medium Enterprises (SMEs) in Bangladesh. International Journal of Business and Management, 6(3), 289–299.

Isrososiawan, S. (2013). Peran Kewirausahaan dalam Pendidikan. Society, Jurnal Jurusan Pendidikan IPS Ekonomi, ix, 26–49.

Kusumajanto, D. D. (2015). The Role of Entrepreneurship Education and Self Efficacy in Shaping Student Interest in Doing Entrepreneurship. European Journal of Business and Management, 7(28), 153–158.

Lestari, R. B., & Wijaya, T. (2012). Pengaruh Pendidikan Kewirausahaan terhadap Minat Berwirausaha Mahasiswa di STIE MDP, STMIK MDP, dan STIE MUSI. Forum Bisnis Dan Kewirausahaan Jurnal Ilmiah STIE MDP, 1(2), 112–119. https://doi.org/10.31227/osf.io/kejft

Machin, A. (2012). Pengembangan Model Pembelajaran Bioteknologi Bervisi Kewirausahaan di Sekolah Menengah Atas. Bioedukasi, 5(2), 50–60.

Mahesa, A. D., & Rahardja, E. (2012). Analisis Faktor-Faktor Motivasi yang Mempengaruhi Minat Berwirausaha. Diponegoro Journal of Management, 1(1), 130–137. http://www.ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/djom/article/view/787

Mopangga, H. (2015). Studi Kasus Pengembangan Wirausaha Berbasis Teknologi (Technopreneurship) di Provinsi Gorontalo. Trikonomika, 14(1), 13–24. http://www.journal.unpas.ac.id/index.php/trikonomika/article/view/587

Natalia, R. D., & Parjuningtyas, S. (2009). Bahan Baku Pembuatan Nata De Tomato. In Seminar Tugas Akhir S1 Jurusan Teknik Kimia, Fakultas Teknik, Universitas Diponegoro.

Ningsih, R. (2017). Peranan Pendidikan Kewirausahaan dalam Meningkatkan Motivasi Berwirausaha Mahasiswa. Prosiding Diskusi Panel Nasional Pendidikan Kewirausahaan LPPM Universitas Indraprasta PGRI Jakarta, 60–69.

Nur, N., Surachman, Salim, U., & Djumahir. (2014). Entrepreneurship Orientation, Market Orientation, Business Strategy, Management Capabilities On Business Performance; Study At Small And Medium Enterprise Printing In Kendari. International Journal of Business and Management Invention, 3(12), 08–17.

Okorie, N. N., Kwa, D. Y., Olusunle, S. O. O., Akinyanmi, A. O., & Momoh, I. M. (2014). Technopreneurship: An Urgent Need in the Material World for Sustainability in Nigeria. European Scientific Journal, 10(30), 59–73.

Periansya. (2018). Analysis of Effect of Education Entrepreneurship and Family Environment Towards Interest Students Entrepreneurs. Jurnal Terapan Manajemen Dan Bisnis, 4(1), 25–32. https://doi.org/10.26737/jtmb.v4i1.488

Rahayu, E. P. (2011). Pembuatan Tempe sebagai Sumber Belajar Sub Materi Bioteknologi untuk Menarik Minat Berwirausaha Siswa SMA Negeri 1 Tunjungan Blora. Jurusan Biologi FMIPA Universitas Negeri Semarang.

Ranwala, R. S. (2016). Family Background, Entrepreneurship Specific Education and Entrepreneurial Knowledge in Venture Creation. International Journal of Scientific and Research Publications, 6(9), 495–501.

Subekti, H., & Hidayati, S. N. (2013). Integrasi Biotecnopreneurship untuk Mendukung Kompetensi Calon Guru Sains. Konferensi Nasional “Inovasi Dan Technopreneurship†IPB International Convention Center, February, 1–13.

Suhartini, Y. (2011). Analisis Faktor-faktor yang Mempengaruhi Minat Mahasiswa Dalam Berwiraswasta (Studi pada Mahasiswa Universitas PGRI Yogyakarta). Akmenika Upy, 7, 38–59.

Suyahman. (2017). Penguatan Karakter Kewirausahaan melalui Pendidikan Keluarga. Jurnal Pendidikan Ilmu Sosial, 27(1), 11–18.

Torres, F. C., Méndez, J. C. E., Barreto, K. ., Chavarría, A. P., Machuca, K. J., & Guerrero, J. A. O. (2017). Exploring entrepreneurial Intentions in Latin American University Students. International Journal of Psychological Research, 10(2), 46–59. https://doi.org/10.21500/20112084.2794

Volery, T., Mueller, S., & Siemens, B. V. (2013). Entrepreneur Ambidexterity: A Study of Entrepreneur Behaviours and Competencies in Growth-Oriented Small and Medium-Sized Enterprises. International Small Business Journal, May, 1–21. https://doi.org/10.1177/0266242613484777

Wibowo, M. (2011). Pembelajaran Kewirausahaan dan Minat Wirausaha Lulusan SMK. Eksplanasi, 6(2), 109–122. https://doi.org/10.31932/ve.v8i2.42

Widiyaningrum, P., Mustikaningtyas, D., & Priyono, B. (2017). Evaluasi Sifat Fisik Nata de Coco Dengan Ekstrak Kecambah Sebagai Sumber Nitrogen. Seminar Nasionar Pendidikan, Sains Dan Teknologi FMIPA Universitas Muhammadiyah Semarang, 234–239.

Widyastuti, Sampurno, B., & Ferdiansyah, A. P. (2016). Integrasi Teknologi & Entrepreneurship (menuju ITS Entrepreneurial University). Surabaya: Pusat Aktivitas Kemahasiswaan (PAK) LP2KHA ITS.

Yasmin, A., Najamuddin, M., & Sari, R. A. P. (2017). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Mahasiswa untuk Berwirausaha (Studi Kasus Mahasiswa Agribisnis UIN Syarif Hidayatullah Jakarta). Agribisnis, 11(7), 202–217. https://doi.org/10.15408/aj.v12i2.11864

Zubaedi. (2015). Urgensi Pendidikan Kewirausahaan di Kalangan Mahasiswa PTKI. Madania, 19(2), 147–158.https://www.mendeley.com/viewer/.

Downloads

Published

2021-03-14 — Updated on 2021-03-14

Versions

How to Cite

Hayati, N. ., & Fitriyah, L. A. . (2021). Biotechnopreneurship: Model Pembelajaran untuk Meningkatkan Hasil Belajar dan Minat Berwirausaha Mahasiswa: (Biotechnopreneurship: Learning Models to Improve Student Learning Outcomes and Entrepreneurial Interest). BIODIK, 7(01), 62-76. https://doi.org/10.22437/bio.v7i01.10752

Issue

Section

Articles