Analisis komoditas unggulan agribisnis dan pengembangannya pada sentra produksi Kota Sungai Penuh

Penulis

  • Sesraria Yuvanda Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Muhammadiyah Jambi

DOI:

https://doi.org/10.22437/jpe.v16i3.14344

Kata Kunci:

Excellence, Agribusiness, Marketing

Abstrak

This study aims to determine the selected agribusiness commodities to be developed and analyze the production and marketing for current and future conditions. The Simple Additive Weighting (SAW) model is used to determine the only things of agribusiness, while the analysis of production and marketing development uses a qualitative descriptive analysis model. The results showed that the selected superior commodities were Chili with the first rank, Coffee in the second rank, Cinnamon in the third rank, and Potato in the fourth rank. Production and marketing conditions now show no increase in added value and the role of cooperatives. Production and marketing in the future that is desired must increase added value and market control through cooperatives.

 

Unduhan

Data unduhan belum tersedia.

Referensi

Arsyad, L. (2005). Pengantar perencanaan pembangunan ekonomi daerah (Edisi 1, cetakan 1, BPFE Yogyakarta: Yogyakarta.

Harinta, Y.W., Basuki, J.S., dan Sukaryani, S. (2018). Pemetaan dan pengembangan agribisnis komoditas unggulan sayuran di Kabupaten Karanganyar. Jurnal Agriekonomika 7(1), 37-45

Kartasapoetra, G, (2000). Makro ekonomi. edisi kedua, cetakan keempat belas. Raja Grafindo Persada: Jakarta

Kusumadewi, S. Hartati, S., Harjoko, A., Wardoyo, R., (2006). Fuzzy multy atribut decision making (Fuzzy MADM). Graha Ilmu: Yogyakarta

Sibuea, M.B. (2016). Peranan koperasi dalam kegiatan usaha tani di kabupaten langkat. proceding of CMR. International Conference on Mutidisciplinary Research, 1(1), 189-196

Soekartawi. (2010). Agribisnis: teori dan aplikasinya. PT. Raja Grafindo Persada: Jakarta

Watemin dan Putri, R.H. (2016). Keunggulan komperatif komoditas hortikultura di kawasan Agropolitan Kecamatan Belik. Agriekonomika. 5(2).170-176

Yuvanda, S., dan Aisyah, D.R Nur. (2021). Penentuan industri kecil pangan unggulan dengan Metode SAW dan dampaknya terhadap tenaga kerja di Kota Jambi. Jurnal Paradigma 16(2), 279-284

Yuvanda. S dan Rachmad, M.R (2021). Konsepsi pengembangan koperasi. Fakultas Ekonomi dan Bisnis. Universitas Jambi: Jambi

##submission.downloads##

Diterbitkan

2021-08-07

Cara Mengutip

Yuvanda, S. . (2021). Analisis komoditas unggulan agribisnis dan pengembangannya pada sentra produksi Kota Sungai Penuh. Jurnal Paradigma Ekonomika, 16(3), 497-502. https://doi.org/10.22437/jpe.v16i3.14344