Daya saing dan faktor-faktor yang mempengaruhi ekspor kopi Arabika Indonesia di pasar internasional

  • Viza Muttoharoh Prodi Ekonomi Pembangunan, Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Jambi
  • Rahma Nurjanah Prodi Ekonomi Pembangunan, Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Jambi
  • Candra Mustika Prodi Ekonomi Pembangunan, Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Jambi
Keywords: RCA, Exchange rate, Economic growth, Coffee

Abstract

This study aims to analyze: 1) the competitiveness of Indonesian Arabica coffee in the international market; 2) the effect of coffee production, economic growth and exchange rates on Arabica coffee exports. The data used are time series data for the period of 2000 - 2016. The competitiveness of Indonesian Arabica coffee is analyzed by Revealed Comparative Advantage (RCA). To analyze the effect of coffee production, economic growth and exchange rates on Arabica coffee exports OLS multiple regression models were used. The results of the study found that: 1) during the period 2000-2016 Arabica Indonesia's coffee power had strong competitiveness because the RCA index value was greater than one; 2) coffee production and exchange rates have a significant effect while economic growth has no significant effect on the export of Indonesian Arabica coffee

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aklamati, et.al. (2014). Karakteristik Mutu dan Agribisnis Kopi Robusta di Lereng Gunung Tambora, Sumbawa. Pusat Penelitian Kopi dan Kakao: Jember

Asmarantaka RW. (2011). Analisis Dayasaing Ekspor Kopi Indonesia. Di dalam: Baga LM, Fariyanti A, Jahroh S. Kewirausahaan dan Dayasaing Agribisnis. Bogor: IPB Pr. Hlm 79-93.

Badan Pusat Statistika. (2012). Sektor Perkebunan terhadap Produk Domestik Bruto (PDB) Indonesia. BPS: Jakarta

Badan Pusat Statistik (BPS). (2016). Data PDB Atas Dasar Harga Konstan 2000 Menurut Lapangan Usaha. BPS: Provinsi Jambi.

Bustami. (2010). Analisis Dayasaing Produk Ekspor Provinsi Sumatera Utara. Jurnal Ekonomi dan Keuangan, Vol. 1, No. 2. Universitas Sumatera Utara.

Densky, R., Syaparuddin, & Aminah, S.(2018). Ekspor Kopi Indonesia dan Faktor-Faktor yang Mempengaruhinya. E-Jurnal Perdagangan Industri dan Moneter. 6(1). 23 – 34

Direktorat Jenderal Industri Agro dan Kimia. (2009). Roadmap Industri Pengolahan Kopi. Departemen Perindustrian: Jakarta

Direktorat Jenderal Perkebunan. (2015). Statistik Perkebunan Indonesia: Kopi 2013-2015. Direktorat Jenderal Perkebunan: Jakarta.

Direktorat Jenderal Perkebunan. (2016). Statistik Perkebunan Indonesia: Kopi 2015-2017. Direktorat Jenderal Perkebunan: Jakarta

Putra, M.A., Emilia, Mustika, C. (2018). Pengaruh kurs dan harga ekspor terhadap daya saing ekspor komoditas unggulan Provinsi Jambi. E-Jurnal Perdagangan Industri dan Moneter. 6(1). 45 – 61

Sukirno, Sadono. (2013). Mikro Ekonomi Teori Pengantar, Edisi Ketiga. PT. Raja Grafindo Persada: Jakarta.

Widarjono, Agus. (2007). Ekonometrika Teori dan Aplikasi. Ekonisia: Yogyakarta.
Published
2018-12-12
How to Cite
Muttoharoh, V., Nurjanah, R., & Mustika, C. (2018). Daya saing dan faktor-faktor yang mempengaruhi ekspor kopi Arabika Indonesia di pasar internasional. E-Jurnal Perspektif Ekonomi Dan Pembangunan Daerah, 7(3), 127 - 136. Retrieved from https://online-journal.unja.ac.id/pdpd/article/view/6904