Kajian Pemanfaatan Limbah Tahu menjadi Olahan Pangan “Intip Tahu” Khas Desa Sindanglaut, Kabupaten Cirebon sebagai Implementasi Etnopedagogi Biologi pada Kurikulum Merdeka
(Study of the Utilization of Tofu Waste into Processed Food "Intip Tahu" Typical of Sindanglaut Village, Cirebon Regency as an Ethnopedagogical Implementation Biology in the Merdeka Curriculum)
DOI:
https://doi.org/10.22437/biodik.v10i3.33101Downloads
References
Adie, M. (1997). Enzim Lipoksigenase: Penyebab Aroma Langu pada Kedelai dan Upaya Penanggulangannya Melalui Eliminasi Genetik. Balai Penelitian Bioteknologi,11, 286-295. https://repository.pertanian.go.id/handle/123456789/12148
Apriani, E. F., Ahmadi, A., & Hardestyariki, D. (2022). Pemanfaatan limbah ampas tahu menjadi produk pangan sehat dengan nilai tambah ekonomis di Desa Pulau Semambu Indralaya Sumatera Selatan. Sriwijaya J Comm Engage Innov, 1(2), 67-75.
Arowolo, Dare. (2010). The effects of western civilisation and culture on Africa. Afro Asian Journal of Social Sciences, 1(1), 1-13. http://www.onlineresearchjournals.com/aajoss/art/53.pdf
Azizah, M. & Kirom, A. (2023). Pemanfaatan Limbah Ampas Tahu Diolah Kembali Menjadi Bahan Pangan (Tempe Gembus). Social Science Academic. Special Issue,559-568. DOI:https://doi.org/10.37680/ssa.v0i0.3756
Berliana, A., Abidin, J., Salsabila, N., Maulidia, N.S., Adiyaksa, R. & Siahaan, V.F. (2021). Penggunaan Bahan Tambahan Makanan Berbahaya Boraks Danformalindalam Makananjajanan: Studi Literatur. Jurnal Sanitasi Lingkungan, 1(2), 64-71. DOI: https://doi.org/10.36086/salink.v1i2.952
Ernawati, S., Rimawan, M., Jaeanab, J., Huda, N., & Kusumayadi, F. (2022). Pemanfaatan Ampas Tahu Menjadi Snack Kekinian Sebagai Usaha Untuk Pemanfaatan Limbah Tahu Di Desa Tonggorisa. Zadama: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), Page: 92–96. https://doi.org/10.56248/zadama.v1i1.26
Fadilah, S.I., Sriyati, S. & Irawan, T.M.I. (2023). Kajian Dieng Culture Festival sebagai Implementasi Etnopedagogi Materi Biologi pada Kurikulum Merdeka. Biodik: Jurnal Ilmiah Pendidikan Biologi, 9(4), 80-94. DOI: : https: 10.22437/biodik.v9i4.29830
Farin, S. (2021). Penumpukan Sampah Plastik Yang Sulit Terurai Berpengaruh Pada Lingkungan Hidup Yang Akan Datang. OSFPREPRINTS. DOI: https://10.31219/osf.io/y2v5t
Hadi, S., Suhartati, T. & Yandri. (2023). Penyuluhan Penggunaan Bahan Pengawet Sintetis Dalam Makanan Bagi Ibu-Ibu Pkk Dan Masyarakat Di Desa Bumi Raharjo, Kecamatan Bumi Ratu Nuban, Lampung Tengah. SInar Sang Suya: Jurnal Pusat Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(2), 203-210. DOI: http://dx.doi.org/10.24127/sss.v7i2.2780
Handayani, S.D., Irawan, A., Febriyanti, C., & Kencanawaty, G. (2022). Mewujudan Pelajar Pancasila Dengan Mengintegrasikan Kearifan Budaya Lokal Dalam Kurikulum Merdeka. ILMA: Jurnal Pendidikan Islam, 1(1), 76-81. DOI: https://10.58569/ilma.v1i1.457
Hasmawaty., Alamsyah, P., Yulistia, E. (2023). Edukasi Penerapan Zerowaste Limbah Ampas Tahu. MARTABE: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(5), 1876-1880. DOI: http://dx.doi.org/10.31604/jpm.v6i5.1876-1881
Julianty, A., Dewi, D. A., & Furnamasari, Y. F. (2022). Pengaruh Globalisasi Terhadap Eksistensi Identitas Nasional Bangsa Indonesia Saat ini. Edumaspul: Jurnal Pendidikan, 6(1), 964-968. https://doi.org/10.33487/edumaspul.v6i1.2442
Khoirunnisa, F., & Kadarohman, A. (2022). Dilema Penggunaan Plastik: Kebutuhan dan Keberlanjutan Lingkungan (Tinjauan Aspek Etika dalam Perspektif Aksiologi). Jurnal Filsafat Indonesia,5(1), 9-16. DOI: https://doi.org/10.23887/jfi.v5i1.41855
Kurnianingsih, R., Nurrijawati., Pebdiani, S.A., Suparman., Fitriana, N.Z., Ghazali, M., Prasedya, E., Astuti, S.P., & Sunarpi. (2019). Pemanfaatan Limbah Cair Tahu Menjadi Produk Nata De Soya Berbasis Rumput Laut. Prosiding PEPADU, LPPM Universitas Mataram. Volume 1. E-ISSN: 2715-5811.
Kusnadi. (2022). Merdeka Belajar Untuk Menumbuhkan Kearifan Lokal: Suatu Proses Pembelajaran Memperkuat Pilar Pendidikan . Prosiding Temu Ilmiah Nasional Guru, 14(1), 63–76. Retrieved from https://conference.ut.ac.id/index.php/ting/article/view/560
Lamadjido, S. R., Umrah, U., & Jamaluddin, J. (2019). Formulasi dan Analisis Nilai Gizi Bakso Kotak dari Jamur Tiram Putih (Pleurotus Ostreatus): Formulation and Analysis of Nutritional Value of Square Meatballs from White Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus). Jurnal Farmasi Galenika (Galenika Journal of Pharmacy) (e-Journal), 5(2), 166 - 174. https://doi.org/10.22487/j24428744.2019.v5.i2.13149
Lidi, M.W., Wae, V.P.S.M., & Daud, M. (2023). Pengembangan Media Pembelajaran Berbasis Etnopedagogik pada Mahasiswa Calon Guru Program Studi Pendidikan Biologi. OPTIKA: Jurnal Pendidikan Fisika, 7(2), 446-454. DOI: https://doi.org/10.37478/optika.v7i2.3541
Lubis, J.A., Saputra, R., Tuah,S., Adrian, M., & Padhilah,S. (2023). Canva-assisted biotechnology module based on Marsialap Ari’s local wisdom: The endeavor to improve students' creativity skills. Jurnal Biolokus: Jurnal Penelitian Pendidikan Biologi dan Biologi, 6(2), 168-177. DOI: http://dx.doi.org/10.30821/biolokus.v6i2.3114
Marliyana, S.D., Fatrozi, S., Inas,D., Wibowo, F.,R., Firdaus, M., Kusumaningsih, T., Handayani,
D.S. & Suryanti, V. (2021). Pengolahan Limbah Cair Tahu Menjadi Nata De Soya Melalui Proses Fermentasi. Proceeding of Chemistry Conference. 6, 34-37. DOI:https://doi.org/10.20961/pcc.6.0.55087.34-37
Masyhura, M.D., Rangkuti,K. & Fuadi, M. (2019). Agrintech: Jurnal Teknologi Pangan dan Hasil Pertanian, 2(2), 52-54. DOI: https://doi.org/10.30596/agrintech.v2i2.3660
Muzakkir. (2021). Pendekatan Etnopedagogi sebagai Media Pelestarian Kearifan Lokal. Jurnal Hurriah: Jurnal Evaluasi Pendidikan dan Penelitian, 2(2), 28-39.
Ningsi, A.P., & Darnawati. (2019). Sejarah Etnopedagogi Pada Masyarakat Moronene Di Kelurahan Taubonto Kecamatan Rarowatu Kabupaten Bombana. Jurnal Penelitian Pendidikan Sejarah UHO, 4(3). DOI: https://10.36709/jpps.v4i3.12865
Permata, A.D., Malaya, A.P., & Kamal, U. (2024). Strategi Pengurangan Penggunaan Plastik Melalui Implementasi Zero Waste Menuju Gaya Hidup Ramah Lingkungan. Jurnal Multidisiplin Ilmu Akademik, 1(3), 371-383. DOI: https://doi.org/10.61722/jmia.v1i3.1471
Puspitasari, R. (2017). Analisa Pendidikan Kritis Terhadap Kearifan Lokal Pada Pembelajaran IPS Melalui Penanaman Karakter Berbagi Dalam Tradisi Curak. On Indonesian Islam, Education And Science (Iciies) 2017, 529.
Sari, Y., Afriyansyah, B., & Juairiah, L. (2019). Pemanfaatan Daun Sebagai Bahan Pembungkus Makanan Di Kabupaten Bangka Tengah. EKOTONIA: Jurnal Penelitian Biologi, Botani, Zoologi Dan Mikrobiologi, 4(2), 48-56. https://doi.org/10.33019/ekotonia.v4i2.1686
Sarah, S., & Maryono. (2014). Keefektivan Pembelajaran Berbasis Potensi Lokal Dalam Pembelajaran Fisika Sma Dalam Meningkatkan Living Values Siswa. Jurnal Pendidikan Sains Universitas Muhammadiyah Semarang , 2(1), 36-42. DOI: https://doi.org/10.26714/jps.2.1.2014.36-42
Sina, M.I. (2021) Pepes Intip Tahu Sebagai Daya Tarik Wisata Gastronomi Desa Cipeujeuh Wetan Kabupaten Cirebon. [Skripsi tidak dipublikasikan]. Universitas Pendidikan Indonesia, Bandung.
Subrata, I.M. & Rai, I.G.A. (2023). Pembelajaran Biologi Berbasis Etnopedagogi Dalam PeningkatanLiterasi Sains Dan Karakter Peserta Didik. SANTIMAS: Seminar Nasional Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1).
Sunartaty, R. & Nurman, S. (2021). Peningkatan Nilai Tambah Limbah Padat Menjadi Tepung Ampas Tahu Pada Industri Tahu Di Desa Lamteumen Kecamatan Jaya Baru Kota Banda Aceh. Abditani : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(1), 47-50. DOI: https://doi.org/10.31970/abditani.v4i1.67
Suryono, H. (2008). Konfigurasi Identitas Nasional, Nasionalisme dalam Era Globalisasi Suatu Harapan dan Tantangan. 7(2), 157–163.
Sriyati, S., Marsenda, P.H. & Hidayat, T. (2022). Pemanfaatan Kearifan Lokal Orang Rimba di Jambi Melalui Pengembangan Bahan Ajar Untuk Meningkatkan Literasi Lingkungan Siswa. Jurnal Pendidikan Sains Indonesia, 10(2), 266-278. DOI: https://10.24815/jpsi.v10i2.23548
Triandini, et al., (2023). Komponen-Komponen Modul Ajar Kurikulum Merdeka (Studi Literatur). Ruang-Ruang Kelas: Jurnal Pendidikan Biologi. 3(3), 9-15.
Tjokrokusumo, D. (2008). Jamur Tiram (Pleurotus Ostreatus) untuk Meningkatkan Ketahanan Pangan Dan Rehabilitasi Lingkungan. Jurnal Rekayasa Lingkungan, 4(1), 53-62. DOI:https://10.29122/jrl.v4i1.1851
Wirawan., Suliana, G. & Iskandar, T. (2017), Pemanfaatan Ampas Tahu untuk Olahan Pangan dari Limbah Pengolahan Industri Tahu di Kelurahan Tunggulwulung Kota Malang. Jurnal Akses Pengabdian Indonesia, 1(2), 64-70. DOI: https://doi.org/10.33366/japi.v2i1.605
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Annisa Syafigha, Siti Sriyati
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Copyright Notice
Authors who publish with Biodik : Jurnal Ilmiah Pendidikan Biologi agree to the following terms:
- For all articles published in Biodik : Jurnal Ilmiah Pendidikan Biologi, copyright is retained by the authors and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International Licensethat allows others to share the work with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).